El bàsquet protagonista de l'any 2025 a Vilafranca del Penedès

Aquest 2025, Vilafranca del Penedès ha estat designada Ciutat del Bàsquet Català, un reconeixement que la situa com a referent esportiu a Catalunya.

Aquest honor ens brinda l’oportunitat de viure intensament els valors que defineixen aquest esport: el treball en equip, la superació personal i la convivència.

La programació d’activitats de Vilafranca del Penedès per aquest any inclou un ampli ventall de propostes per a totes les edats: tornejos, exhibicions, clínics, tallers i altres esdeveniments que permetran apropar-se al bàsquet des de diferents àmbits. L’acte de presentació oficial es va celebrar aquest dissabte 18 de gener amb la presència de l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero; la regidora d’Esports, Gemma Romeu; el president de la Fundació del Bàsquet Català, Ferran Aril; el Secretari de l’Esport de la Generalitat, Abel Garcia; el diputat adjunt de l'àrea d’esports de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro, i els presidents dels clubs locals CE Xamba, Noemí de la Fuente, i SE Casal, Joan Tarrida.

La Fundació del Bàsquet Català, que celebra enguany el 25è aniversari del projecte de la Ciutat del Bàsquet Català, nomina anualment una localitat catalana com a escenari d’aquesta iniciativa. Vilafranca agafa el relleu de Martorell i ho fa amb el compromís d’oferir un any ple d’esdeveniments que destacaran la seva vitalitat esportiva, social i cultural. El president de la Fundació del Bàsquet Català, Ferran Aril, afirmava que “la Ciutat del Bàsquet Català és la gran oportunitat i l’aparador per reconèixer els homes i dones del bàsquet de Vilafranca, que amb la seva tasca i dedicació desinteressada  han propiciat el seu desenvolupament, creixement i popularització en el municipi, i a través de qui s’han donat a conèixer els seus valors formatius, esportius i cívics. La il·lusió, l'empenta i les ganes amb que l'Ajuntament, de la mà del Casal i del Xamba, han assolit aquest repte ens fan preveure que Vilafranca viurà i gaudirà del passat, del present i del futur del bàsquet, al llarg de tot el 2025”.

Vilafranca ha dissenyat una programació que no només promou la competició esportiva, sinó que també reforça el teixit social, educatiu i turístic de la ciutat. A través de la col·laboració transversal entre associacions de veïns, escoles i serveis municipals, es treballarà per fer d’aquest esdeveniment una celebració inclusiva, on tota la població se senti partícip i orgullosa de formar part d’aquest reconeixement. FranCisco Romero assenyalava que “és motiu de molta il·lusió i alhora responsabilitat assumir la capitalitat del basquet català. Ho fem de la mà de les nostres entitats de referència, la SE Casal i el Xamba. Vilafranca serà capital esportiva, reforçant també amb aquest important esdeveniment la nostra capitalitat turística, econòmica i comercial amb la vinguda de moltes famílies d’arreu. I tot plegat amb un projecte transversal que arribarà a tots els barris, àmbits i edats. Amb visió inclusiva i integrant la diversitat. Esport és posar en valor la cultura de l'esforç i el treball en equip, valors que formen part de la nostra identitat col·lectiva. També aquest any deixarà un llegat important amb l'impuls de les millores a les instal·lacions esportives”.

Ambaixadors de la Ciutat del Bàsquet Català 2025

L’acte de presentació oficial va comptar amb una àmplia representació dels dos clubs de bàsquet de la ciutat, CE Xamba i SE Casal, també a través de la figura de l’ambaixador/a, un total de 12 persones que durant tot l’any donaran visibilitat a la Ciutat del Bàsquet Català 2025. El seu compromís de difusió i suport a les diferents activitats de la programació se succeirà al llarg de l’any. Aquestes persones són la periodista penedesenca Txell Feixas, autora del llibre Aliades sobre l’equip de bàsquet de noies de Xatila; Dani Ayora, Director Tècnic de la SE Casal; Xavier Pallerola, veterà de la SE Casal; Edu Riu, jugador de la SE Casal; Xavi Luiz, capità de l’equip Sènior de la SE Casal; Fina Cusiné, fundadora del Xamba; Marta Freixedes, entrenadora i jugadora del Xamba; Tini Delgado, entrenador i coordinador del Xamba; Lluïsa Bertran, veterana de la SE Casal; Bassi Hitos, entrenadora del Xamba; Alba Adan, jugadora i entrenadora del Xamba, i Carme Gallemí, jugadora de la SE Casal.

Compromís amb els valors socials i culturals

Dins de l’àmbit esportiu, es duran a terme accions destinades a promoure l’esport base, amb l’organització de tornejos, clínics i exhibicions, així com la millora d’instal·lacions esportives per donar suport a l’activitat dels clubs i potenciar el talent locals.

L’esdeveniment no es limita a l’esfera esportiva. La Ciutat del Bàsquet Català 2025 vol promoure valors com el treball en equip, el respecte, la inclusió i la igualtat. Amb aquest objectiu, s’han organitzat activitats inclusives que fomenten la integració social i es potenciaran iniciatives culturals que reforcin la identitat local.