El 8M posa l'accent en el paper de les dones en l'àmbit rural penedesenc, amb un acte institucional de la Vegueria Penedès
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès commemora el 8M, Dia Internacional de les Dones d’aquest 2025 amb un conjunt d'actes que tenen com a denominador comú reivindicar la igualtat amb perspectiva de gènere i que, enguany, posa l’accent en el paper de les dones en l’àmbit rural del Penedès.
La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, va presentar aquest dilluns el programa d’aquest any en roda de premsa, explicant que “enguany, al marge de reivindicar els drets i la igualtat de les dones, volem donar rellevància a les dones del camp, les que treballen la terra i elaboren. Una tasca que també ha estat molt masculinitzada i que cal reivindicar”. La regidora afegia que “cal posar en valor el protagonisme femení en aquest àmbit tan penedesenc”, que serà el centre de l’acte institucional Donem visibilitat a les dones a l’àmbit rural, que tindrà lloc el dimarts 4 de març a l’Auditori de Vinseum. La directora dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminisme al Penedès, Maria Claramunt, va ser present a la roda de premsa, ja que l’acte té consideració institucional de l’àmbit de Vegueria Penedès i es preveu que hi assisteixi la consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, Eva Menor.
L’acte començarà amb la taula rodona Donem visibilitat a les dones a l’àmbit rural, amb la participació d’Esther Andreu (Torclum), Berta Garriga (El rebost d'Arrels Voladores), Mercè Sangüesa (Celler Pla de Morei) i Remei Gimeno (vicepresidenta de l’Associació Espigalls del Garraf) i serà moderada per M. Rosa Ferré, autora del llibre Converses a peu de vinya. En acabat tindrà lloc la sessió De la vinya al tast: protagonistes en femení, un tast de vins amb les protagonistes del llibre de M. Rosa Ferré. Per participar-hi, cal inscriure’s prèviament a través d’aquest enllaç.
Discapacitat amb perspectiva feminista
A Vilafranca del Penedès, la programació commemorativa del 8M s’inicia aquest dimecres 26 de febrer, amb la presentació del Pla d’actuació local en l’àmbit de les persones amb Discapacitat amb perspectiva feminista, desenvolupat per l'Ajuntament de Vilafranca amb el suport de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona. La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, ha assenyalat que el pla d’actuació representa “un pas significatiu cap a la construcció d'una societat més justa i equitativa per a totes les persones”.
Després de l’acte institucional del 4 de març, els actes continuaran el dimecres 5 de març amb la projecció del documental El viatge d’Itza, que parla de la crisi dels drets humans a Nicaragua i l’impacte de l’exili forçat. L’endemà, dijous 6 de març, a les 18h, CCOO organitza la conferència Encara és temps de feminisme, a càrrec de Blanca Tulleuda, mare, economista i informàtica, supervivent de la violència masclista.
Covides convoca el dijous 7 de març l’acte commemoratiu del 8M, a les 19h al pati de Covides, amb la música de Dj Jade i degustació dels dos nous vins del Celler Experimental, la línia més innovadora de la cooperativa. El mateix divendres, a les 19.30h al Casal de la Gent Gran del Tívoli, es representarà Marina Ginestà. Fotos de Memòria, obra de teatre a càrrec d’Assaig de teatre, amb la direcció de Valeri Laguna.
Els Xicots de Vilafranca organitzen per al 8 de març, a les 21h a la pl. Milà i Fontanals, un concert acústic amb Laia Bàrboles i Àlex Torres, i una sessió amb Dj Kötxambrosa a les 22,45h. L’endemà, diumenge 9 de març, es farà l’acte 10è Homenatge heroïnes anònimes Carme Alomà, que aquest any homenatja Montse Roca, directora de la Fundació Espiga durant 33 anys. L’acte començarà a les 11h i anirà seguit d’una jornada castellera de dones amb les xicotes de Vilafranca i les castelleres de Barcelona.
Taller per a homes joves i adolescents
El dilluns 10 de març, a les 18h i a l’Escorxador, Valeria Garcés, psicòloga humanista, sexòloga i sociòloga de l’Equip Entrehomes, dirigirà el taller Ètica, desig i consentiment sexual. Limitacions, presa de consciència i propostes per treballar-ho per a homes joves i adolescents. La biblioteca Torras i Bages proposa dimarts 11 de març, a les 18h, Contes violeta, una narració de contes clàssics i amb rols antics de les dones, per a públic familiar i el dijous 13 de març hi haurà a l’Auditori de Vinseum la representació de l’obra teatral Amb 4 Ovaris, de la Cia. 2x2 Impro. Dues improvisadores creant al moment, multiplicant-se en una varietat infinita de personatges, donant vida diferents històries proposades pel públic. L’Escorxador acollirà el dissabte 15 de març el taller de dansa Grossa, d’11 a 13h, per reconciliar el nostre cos a través del dancehall i el hip hop. Cal inscriure’s prèviament a siad@vilafranca.org. També dissabte, a l’AV Molí d’en Rovira a les 18h, es projectarà La Trena.
Divendres 21 de març, al servei d’Igualtat hi haurà una conversa amb Patrícia Mestres Soler, advocada especialitzada en dret de família, per compartir dubtes al voltant de la separació. I el dimecres 26 de març tindrà lloc l’acte públic de lliurament del premi del Concurs de Calendaris de març 2025 a març 2026, que encara té obert el termini de presentació de treballs fins al 14 de març. L’acte es farà a l’Espai Jove La Nau, a les 19 hores. Tots els calendaris participants s’hi exposaran fins al 22 d’abril.
D’altra banda, al Passadís Central de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès s’instal·la de l1 a l’11 d’abril la mostra Sense refugi. Històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la Terra, que reconeix el paper de les dones defensores de drets humans i ambientals.
Tot el programa d’actes està disponible a https://igualtat.vilafranca.cat