Presentació del llibre “Origen de la vinya i el vi a Catalunya

El passat dilluns 2 de juny, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya va ser l’escenari de la presentació del llibre Origen de la vinya i el vi a Catalunya, una obra que explora els inicis del cultiu de la vinya i l’elaboració de vi al territori català a través d’una mirada arqueològica i sociològica.

El llibre recull el testimoni de més de trenta jaciments arqueològics i una vintena de vaixells enfonsats a la costa catalana, que han permès documentar pràctiques vitivinícoles de fa més de 2.700 anys. Aquestes evidències mostren els primers contactes colonials amb els pobles de la Mediterrània oriental, com els fenicis i els grecs, i revelen la importància del vi en les dimensions socials, culturals, econòmiques i simbòliques de l’època.

Un dels punts més destacats del llibre és el jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, on s’han trobat restes de llavors de vinya que daten del segle VII aC, considerades la prova més antiga de la vinya a Catalunya.

Els autors de l’obra, Dani López i Lluís Tolosa, van ser els encarregats de presentar-la. López, arqueòleg i director del Centre d’Interpretació DO Vinífera, va destacar la importància del treball de camp i la tasca del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Tolosa, sociòleg i expert en enoturisme, va posar en relleu el valor social i simbòlic del vi al llarg de la història.

La jornada es va cloure amb un tast del vi Judes Macabeu elaborat a l'antiga.