Comença la segona fase del projecte de recuperació de varietats agrícoles tradicionals de l'Alt Penedès
El Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Col·lectiu Eixarcolant treballen en tasques de prospecció i recuperació de varietats locals des del 2023. Ara comença la segona fase del projecte, que es marca com a un dels objectius principals l’ampliació del territori prospectat dins la comarca de l’Alt Penedès per aconseguir arribar a cadascun dels 23 municipis que encara no s’havien prospectat.
Aquesta ampliació geogràfica ha de permetre realitzar entrevistes etnobotàniques per registrar la memòria de totes les persones grans o no tan grans que coneixen, o fins i tot guarden i produeixen, varietats d’abans. Es busquen llavors i coneixements sobre varietats d’horta antigues, que faci almenys 30-50 anys que es cultiven a la zona i que sovint estan en greu risc de desaparició.
En aquesta segona fase, es busca també l’enfortiment de la Xarxa d’horts col·laboradors del projecte, una xarxa de multiplicació de les varietats trobades. Gràcies al compromís desinteressat d’aquests horts col·laboradors, es multipliquen les varietats que estan en greu risc de desaparició. El risc ve del fet que algunes d’aquestes varietats es van multiplicar per darrera vegada fa molts anys i la seva viabilitat ja es troba molt compromesa.
Creació de l’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès
El projecte té com a objectiu final la gestió local d’un banc de llavors que identifiqui, conservi i multipliqui totes les varietats que es puguin trobar a la comarca, de manera que, qui vulgui, pugui tornar a cultivar i utilitzar aquestes varietats locals a l’Alt Penedès.
Motivats per aquesta proposta, un grup de persones del territori que ja formen part de la Xarxa d’horts col·laboradors del projecte han fundat l’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès. La seva nova Junta Directiva convida totes les persones que vulguin sumar-se a aquesta feina de recuperació de les varietats agrícoles tradicionals de la comarca a fer-se sòcies i a participar activament de les accions de multiplicació i conservació de les varietats. Aquestes accions comptaran amb l’acompanyament tècnic i la cura del Col·lectiu Eixarcolant durant tot el procés de consolidació.
Reunions informatives i de divulgació*
Una de les primeres accions que es durà a terme per tal de presentar la nova Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès i sumar més col·laboradors locals és una reunió informativa i de divulgació on s’explicarà el projecte i quines són les següents fites. A més, s’hi farà un repàs de la feina feta i de tot el que s’ha aconseguit fins a la data:
- Més de 90 varietats al banc de llavors (entre les quals trobem tomàquets, cols, carbasses, cebes, enciams i varietats ornamentals)
- Més de 200 citacions de varietats agrícoles tradicionals durant les entrevistes
- 12 horts col·laboradors
- La identificació d’uns 80 potencials informants
La data de la reunió serà el pròxim dimecres 18 de juny a les 18h de la tarda al Casal d’Entitats de Sant Sadurní d’Anoia, i hi poden assistir totes aquelles persones i agents locals interessats en els avenços de la prospecció i en la definició i el funcionament del banc de llavors.
També es faran reunions informatives i de divulgació similars els dies 3 i 11 de juliol, en altres municipis i ubicacions pendents de confirmar.
Les persones que estiguin interessades a col·laborar en el projecte de recuperació de varietats agrícoles tradicionals poden telefonar al Servei d’Empresa i Ocupació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Tel. 93 8900000 ext. 123) o poden escriure al correu electrònic recerca@eixarcolant.cat.
Aquesta actuació està cofinançada per la Diputació de Barcelona i el Projecte LIFE eCOadapt50.