El Govern declara el VINSEUM museu d'interès nacional
El VINSEUM és l’equipament de referència pel que fa al patrimoni vinícola de Catalunya
En reconeix la qualitat i lavàlua de les seves col·leccions, que tenen una significació especial que va més enllà de l’àmbit local
El VINSEUM obté aquesta declaració per la importància i l’elevat valor del conjunt de béns culturals que constitueixen les col·leccions del museu; les característiques generals i específiques de les seves col·leccions; i l’interès del seu patrimoni museístic, que sobrepassa el seu marc i té una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya.
El VINSEUM és l’equipament de referència nacional que, recupera, preserva, investiga, interpreta i difon el patrimoni vinícola de Catalunya. La institució compta amb un fons únic i singular per la seva temàtica vinculada a les cultures del vi.
La col·lecció del VINSEUM està integrada per uns 20.000 objectes, 15.000 referències bibliogràfiques i 50.000 fotografies d’arxiu, datades entre 1895 i 1980. El museu també contéun llegat etnològic vitivinícola de primer ordre que testimonia la petjada d’aquesta tradició a Catalunya. Sobresurten elements tan destacats i singulars com: la gran premsa de vi de Cunit (1831); les grans botes congrenyades (Conca d’Òdena, Anoia, s. XVIII-XIX); una col·lecció única de 150.000 etiquetes de vi (s. XIX-XXI); o la maquinària de celler de l’Estació Enològica de Vilafranca (s. XIX-XX); entre d’altres. El museu també és dipòsit oficial i conserva el material arqueològic i paleontològic de més de 600 jaciments del Penedès. La nova museografia incorpora també els objectes cedits en dipòsit de 14 museus i jaciments catalans, que contribueixen a completar el relat del museu.
A banda de la proposta museològica, el VINSEUM desenvolupa una rellevant acció cultural, de recerca i educativa amb una marcada vocació social, en col·laboració amb el teixit associatiu i cultural del territori. El museu és un equipament obert, de servei públic, compromès amb la societat del segle XXI i aquesta visió es tradueix en la seva programació estable que compta amb la participació ciutadana i diferents entitats i el món empresarial. Aquesta tasca ha consolidat el VINSEUM com a equipament cultural de referència en la divulgació de les cultures del vi i del patrimoni que l’identifica, i l’han fet mereixedor d’un important reconeixement estatal i internacional.
VINSEUM: una institució amb 90 anys d’història
La institució neix l’any 1935 com a Museu de Vilafranca amb seu al Palau Reial de Vilafranca, un edifici d’estil gòtic civil català de principis de segle XIII que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El 1943, el museu acull l’exposició Arqueología del vino, de la I Feria de la viña y el vino, que acabarà essent la gènesi del primer museu del vi fundat a l’Estat espanyol.
El 1973 el museu incorpora l’edifici annex al Palau i el transforma en la nova seu expositiva. Anys més tard, el 1980, la sala d’exposicions temporals s'ubica a la Capella de Sant Pelegrí, edifici fundat al segle XIV i actualment catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
L’actual projecte museològic, aprovat el 2001, ha tingut en dues fases de remodelació: la primera, del 2007 al 2012 amb la reforma del Palau Reial i la Capella de Sant Pelegrí; i la segona, que comença el 2016 amb l’enderroc de l’immoble annex al Palau Reial per construir-hi un edifici de nova planta per acollir seu expositiva.
El nou edifici del VINSEUM es va inaugurar el passat mes de novembre de 2024. Les obres de reforma i nova construcció han permès a l’equipament guanyar en superfície expositiva, uns 5.000 m2, amb un increment també notable del patrimoni exposat i una millora molt destacada de l’experiència de visita.
D’altra banda, l’equipament disposa dels espais de Cal Berger, edifici també catalogat com a BCIL, on hi ha les reserves del museu i un taller de restauració; així com amb la Casa Amiguet (Pacià Amiguet, Santiago Güell, 1868-1915), un BCIL que actualment acull el Centre de Documentació del VINSEUM.