100 ENTRADES A LA BASE DE DADES DE VARIETATS AGRÍCOLES TRADICIONALS DE L'ALT PENEDÈS
Els passats 19 de juny, 3 i 11 de juliol, van tenir lloc tres noves sessions informatives del projecte de Recuperació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès a aquests municipis. Durant aquestes sessions es va presentar l’estat actual del projecte de prospecció etnobotànica de la biodiversitat cultivada històricament a la comarca, així com la creació de l’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès, l’entitat local de nova constitució que tindrà la responsabilitat de gestionar el futur banc de llavors comarcal.
El projecte està impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Col·lectiu Eixarcolant, amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona i el projecte Life eCOadapt50 inclòs dins el programa Life de la Comissió Europea. Té com a objectiu principal recuperar les varietats agrícoles tradicionals de la comarca i el coneixement associat al seu conreu, amb la voluntat que tornin a ser cultivades i accessibles per a la població local.
Actualment, la recerca porta a porta -basada en entrevistes a informants i la localització de llavors antigues- s’està duent a terme a diversos municipis com Pacs del Penedès, Vilobí del Penedès, Sant Martí Sarroca, Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos i Sant Pere de Riudebitlles, i ja compta amb més de 100 entrades de varietats agrícoles tradicionals locals a les bases de dades del projecte.
Gràcies a les tres darreres sessions informatives, una trentena de noves persones han conegut el projecte i han aportat contactes d’informants potencials als seus municipis. A més, s’han incorporat dos nous horts col·laboradors a la xarxa i s’han localitzat dos nous informants.
L’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès, amb el suport tècnic del Col·lectiu Eixarcolant, assumirà progressivament la conservació, multiplicació, renovació i caracterització de les varietats recuperades a través de la xarxa d’horts col·laboradors. Actualment compta amb 16 hortes voluntàries, que van fent torns per reproduir varietats en risc d’extinció.
L’Associació de Varietats Agrícoles Tradicionals de l’Alt Penedès, el Col·lectiu Eixarcolant i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès fan una crida a tota la ciutadania per sumar-s’hi: tant a persones que vulguin formar part de l’associació, com a aquelles que conservin llavors o coneixement sobre varietats antigues.
Per a més informació o contacte:
bancllavorspenedes@gmail.com - recerca@eixarcolant.cat - ajimenez@ccapenedes.cat