L'Escola d'Enoturisme de Catalunya celebra 10 anys amb la I Jornada d'Enoturisme i Sostenibilitat i l'acte d'entrega de diplomes al Vinseum
Aquest dimecres 5 de novembre, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya va celebrar el desè aniversari de la seva creació amb una jornada dedicada a l’enoturisme i sostenibilitat i un acte d’entrega de diplomes que van reunir estudiants, docents, empreses, institucions i professionals del sector. L’esdeveniment, celebrat al Vinseum, està inclòs dins del Mes de l’Enoturisme de Vilafranca del Penedès.
El matí es va dedicar a la I Jornada d’Enoturisme i Sostenibilitat: de l’enoturisme responsable a l’enoturisme regeneratiu, que va comptar amb la participació d’experts, empreses i institucions, amb la conducció de la periodista i sommelier Eva Vicens. La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional de FranCisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès; de Juan A. Pérez García, diputat adjunt de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona; i de Xavier Font, subdirector de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
A continuació va presentar-se la ponència marc sota el nom Del turisme responsable al turisme regeneratiu, la qual va anar a càrrec d’Arturo Crosby, biòleg ambiental, consultor internacional i CEO de Fòrum Natura. Crosby va insistir en la necessitat d’avançar cap a pràctiques turístiques que generin impactes positius reals al territori.
Tot seguit, la primera taula rodona, moderada per Begoña Fernández, va donar veu a professionals del sector de la intermediació turística com Yonka Agalova (My Story Travel), Aurora Hazas (The Travel Coach) i Jordi C. Duran (Travelàdic), que van compartir bones pràctiques per transformar el turisme de volum en turisme de valor, destacant l’experiència personalitzada, l’autenticitat i el respecte pel medi com a factors clau per atraure un visitant conscient i fidel.
Posteriorment, David Jobé, periodista i investigador, i Gerard Domingo, director de l’escola, van presentar la tercera fase de Wine Travel Observer, centrat en l’anàlisi de la sostenibilitat aplicada al sector enoturístic català. La principal conclusió, basada en els resultats de més de 300 enquestes a negocis d’enoturisme, és que Catalunya obté un 7,3 sobre 10. Els tres pilars de l’enoturisme català mostren valors equilibrats: sostenibilitat ambiental (7,4 punts), responsabilitat social (7,2) i innovació (6,5).
L’última taula rodona va ser dedicada als reptes i oportunitats de la Catalunya enoturística, amb la participació de representants de les diferents rutes del vi de Catalunya, la qual es va fer l’anàlisi de cadascun dels territoris en clau de sostenibilitat, responsabilitat i innovació.
El matí es va cloure amb la intervenció de Gemma Romeu, regidora d’Educació, Turisme i Esports de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, que va destacar la tasca de l’escola en la professionalització del sector i la seva aportació al territori.
Lliurament de diplomes
A la tarda, es va dur a terme un especial acte d’entrega de diplomes amb motiu dels 10 anys amb la benvinguda del director, Gerard Domingo; i de Gemma Romeu, regidora i presidenta de l’Institut Municipal de Formació, que va afirmar que “la celebració dels 10 anys és també una mirada al futur. Continuarem treballant perquè l’Escola segueixi essent un centre innovador, arrelat al territori i obert al món, que formi professionals capaços de fer del vi i del turisme una experiència autèntica i sostenible.”
L’acte, conduït per Domingo, va comptar amb la participació en la entrega dels diplomes de Sofia Moya, coordinadora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball al Penedès de la Generalitat de Catalunya; José Luis Durán, president executiu de l’Agència FPcat; FranCisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès; i Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers.
Es van entregar diplomes a l’alumnat de les formacions que es graduen enguany:
● Cicle Formatiu de Grau Superior d’Informació, guia i assistència turística especialitzada en Enoturisme (promoció 2023-2025)
● Certificats Professionals de Sommelier, Venda de productes i serveis turístics, i Serveis de Restaurants (promoció 2025)
● Escola de Tast (promoció 2025)
● Sommelier Professional (promoció 2024-2025)
També es va reconèixer la col·laboració de les empreses i entitats del sector que han acollit alumnat en pràctiques, contribuint a la formació de nous professionals i al vincle entre l’àmbit educatiu i empresarial.
L’acte va incloure la projecció d’un vídeo commemoratiu dels 10 anys i una presentació sobre la trajectòria del centre, a càrrec del director, fent un repàs de l’escola al llarg de la dècada des dels seus inicis. Domingo remarcava la fita d’haver consolidat l’Escola d’Enoturisme com a Centre de Formació Professional Integrada: “Són deu anys de creixement i compromís. Ser reconeguts com a centre d’FP integrat és una fita que ens consolida com a referent en la formació enoturística a Catalunya i ens impulsa a continuar innovant, connectant la formació amb les necessitats reals del sector i del territori”, va dir.
Tot seguit va tenir lloc una actuació musical a càrrec de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet i l’acte va concloure amb la intervenció de l’alcalde FranCisco Romero, que va destacar la contribució de l’escola al desenvolupament econòmic i turístic del Penedès i la seva tasca com a referent formatiu en el sector enoturístic de Catalunya. També va dedicar unes paraules a l’alumnat. “Cada un de vosaltres ha contribuït a fer gran aquest projecte des del vostre territori, des de la vostra realitat, portant l’enoturisme a cada racó de Catalunya i convertint-lo en una eina de promoció, de cohesió i de desenvolupament local”, va afirmar.
La jornada va acabar amb una copa de vi i un tast de productes locals, compartit entre alumnat, professorat i convidats, per celebrar una dècada de compromís i creixement del projecte.
