La 361a Fira del Gall de Vilafranca del Penedès es presenta amb novetats familiars i un programa intergeneracional, tot adaptant-se a la situació del sector avícola

Enguany, Vilafranca del Penedès celebra la 361a edició de la Fira del Gall, un esdeveniment de llarga trajectòria que torna els dies 20 i 21 de desembre a la capital de l’Alt Penedès, amb una programació diversa que, una vegada més, posa en valor la qualitat gastronòmica del Gall del Penedès amb IGP i els vins de la DO Penedès en un any on Catalunya és Regió Gastronòmica Mundial. La regidora de Turisme, Gemma Romeu, ha encapçalat l’acte, en el qual s’ha volgut transmetre un missatge clar: la Fira del Gall es farà sí o sí enguany, adaptant-se en tot moment a la situació del sector avícola. Tot i la incertesa causada per la situació sanitària actual, l’organització està en contacte permanent amb la Generalitat i es preparen dos escenaris: la celebració amb aviram viu o bé sense aviram viu, en funció de la normativa vigent. “El nostre objectiu és celebrar la Fira amb la màxima normalitat possible, però amb responsabilitat i respecte a la normativa”, ha explicat la regidora Romeu. A més, afegeix: “Per les dades actuals, sembla que l’evolució de la grip aviar és favorable. Si es mantenen els casos a 0 a Catalunya, l’aviram viu serà present en la mateixa ubicació de sempre i amb les mateixes condicions que, de fet, ja responen als requisits que es van indicar l’any 2021 en una situació d’avís de grip aviar.”

Imatge
 

Imatge renovada i focus en el públic familiar


La imatge gràfica de la Fira d’enguany és més conceptual i simbòlica: una cresta de gall que representa alhora una corona, reforçant la idea del gall com a rei de la festa. Enguany, l’esdeveniment busca atraure especialment el públic familiar, sense perdre de vista la voluntat de continuar connectant amb els joves i les diverses generacions. En aquest sentit, s’ha presentat com a novetat La Prèvia als Barris, un cicle d’activitats per als infants i les seves famílies que es desenvoluparà del 24 de novembre al 3 de desembre als diferents barris de Vilafranca, on hi haurà tallers infantils per pintar i personalitzar crestes de gall i es repartirà berenar per als més petits.

Un pregó coral centrat en la història del Tomasot i la Ballarica


El pregó d’aquesta edició també busca captar l’atenció de tots els públics. Serà un relat coral que narrarà la història del Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, les dues figures del bestiari festiu vilafranquí vinculades a la Fira del Gall. Serà el dimecres 17 de desembre, a les 19:00 h, a l’Auditori del Vinseum. Conduït per l’actriu Clara Cols, comptarà amb la participació de l’escultora Dolors Sans, d’antics i actuals balladors, de la dissenyadora de vestuari Maria Rosa Casulleras, del músic i compositor Paton Felices i de la coreògrafa Neus Fransi. L’acte començarà a les 18:45 h a la plaça de Jaume I amb un ball solemne de les dues peces, acompanyades de la Banda de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Aquest moment servirà de preludi i connexió amb la part narrativa del pregó. Un cop finalitzat el ball, les dues figures romandran a les portes del Vinseum.


Diversió i cultura per a totes les edats: torna El Galliner i el concurs d’aparadors


Després de l’èxit de l’any passat, el Galliner torna per consolidar-se com el vespreig de la Fira, combinant l’humor de les còmiques Oye Sherman i Alba Segarra, amb la degustació de vins de la DO Penedès i la música amb el reconegut Dj John Jacobsen. També es repetirà el joc i concurs d’aparadors, aquest any anomenat On són les crestes?, una proposta que convida a descobrir comerços i espais emblemàtics del centre del municipi i votar els aparadors més ben guarnits.
Com a colofó, diumenge hi ha prevista una nova edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, que rebrà com a convidats els Diables de la Vall del Corb, el Griu Petit de Tarragona i el Garrafó de Premià de Mar. També per al públic familiar, durant el cap de setmana de la Fira del Gall, hi haurà tallers infantils per pintar i personalitzar una cresta de gall i una activitat de bitlles catalanes. A més, durant el cap de setmana, hi haurà més de 90 parades d’artesania a l’avinguda de Catalunya.


Producte estrella: el Gall del Penedès amb IGP


El president de la IGP Gall del Penedès, Enric Ferré, ha destacat el valor de la raça autòctona penedesenca com a producte gastronòmic de gran qualitat i la importància de la Fira com a aparador. En aquest sentit, la Mostra Gastronòmica reunirà cinc restaurants de la comarca que oferiran plats elaborats amb Gall del Penedès: Cantina Viladellops, El Cigró d’Or, Fonda Neus, La Cucanya i Masia La Torre del Gall - Cal Soler. Els tiquets d’accés ja estan disponibles de manera anticipada online i aquelles persones que ho desitgin també es podran endur els plats a casa a l’espai de la Gastrobotiga, on també hi haurà un estand de Cudié i un altre de la Toscane Occitane. Davant de la carpa de la Mostra Gastronòmica, tant el dissabte 20 a les 12:00 h com el diumenge 21 a les 12:00 h, hi ha programats tallers de cuina amb inscripció prèvia.


Des de la DO Penedès han remarcat el maridatge perfecte entre els vins de la zona i la cuina d’aviram, amb una oferta diversa disponible a la mateixa la Mostra Gastronòmica o al Celler Penedès. També hi ha la possibilitat de tastar els vins del territori en els tastos programats durant el cap de setmana de la Fira a l’espai de La Fassina.


L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, ha tancat l’acte expressant la seva satisfacció pel programa i les novetats, que encaixen en la voluntat municipal de dinamitzar el municipi de manera inclusiva i atractiva per a tots els públics. Ha destacat especialment el projecte La Prèvia als Barris com una manera d’estendre l’esperit de la Fira a tots els racons del municipi.