SOULBLIM nou col.laborador del Gremi

Col.laboren amb el Gremi en la Festa del Xató que tindrà lloc el proper 9 de febrer.

Soulblim són la 5a generació de pagesos dedicats a conrear les terres del Parc Agrari del Baix Llobregat amb l’objectiu de mantenir la qualitat i sabor de sempre de la fruita i la verdura.

L’Hortet del Baix, una història pagesa

Són la família Torras, pagesos de Sant Climent de Llobregat i venen de lluny. Són cinc generacions dedicades al camp i l’horta de manera contínua, preservant coneixements i tècniques que avui els han permès conciliar l’agricultura  l’ecològica. 

Des de Sant Climent de Llobregat fins als camps més propers a la marina del delta la seva família mena la terra des de fa gairebé dos-cents anys, acumulant experiència i portant els productes als pobles i ciutats del Baix Llobregat i  als mercats de Barcelona.

Els Torras han viscut els avenços i canvis tecnològics i la seva repercussió sobre els camps i els seus fruits dia a dia. L’Antoni Torras, quarta generació, visita diàriament els seus camps per acompanyar i assessorar els seus. L’Antoni recorda quan baixaven de Sant Climent als camps de la marina (Viladecans, Gavà,...) en un carro tirat per cavalls i matxos. També rememora l’odissea que representava portar els productes frescos a Barcelona, concretament als mercats de Galvany i la Barceloneta, on la família gestionava una parada. Primer amb traginers que duien els productes amb coves de vímet fins a Barcelona en un trajecte que podia durar fins a cinc hores. Després van arribar els primers camions i la millora de les carreteres, escurçant la durada del viatge cada cop més. Han canviat els temps i les tècniques i els mitjans han evolucionat, però com assegura l’Antoni, els nostres productes segueixen sent els mateixos. Des d’anar als camps de conreu amb carro i no disposar de llum elèctrica  fins a la venda on line passant per la introducció de maquinària hem recorregut un llarg camí, sempre guiats per la voluntat i l’optimisme de voler oferir un producte cada cop millor. 

Generació rere generació han mantingut una producció tradicional des de la vinya i l’olivera fins als cirerers, pruneres i presseguers passant per les carxofes, enciams, tomàquets, carbassons, escaroles, espàrrecs, porros, espinacs, bledes, tirabecs, entre molts d’altres. Respectant sempre la temporada. La fruita, les hortalisses i la verdura tenen el seu temps de sembra i recol·lecció.

 

Després d’una llarga reflexió sobre els models de producció agrària i la seva distribució, l’any 2010 van crear L’Hortet del Baix,  que va significar un pas endavant per a la seva família. La seva proposta va més enllà d’una simple producció agrària, es tracta d’acostar-nos al consumidor i oferir-li producte de proximitat ecològic i de qualitat. Han fet seus tots els preceptes que es desprenen de la filosofia de proximitat, més coneguda com a  Kilòmetre 0, i l’actitud i normes culinàries que han desembocat en l’associació Internacional  Slow Foood. El seu servei on line facilita poder gaudir d’uns productes naturals i d’alta qualitat amb preus justos sense haver-se de preocupar de com conciliar horaris, sense moure’s de casa.

Ho fan a partir de la combinació de la seva experiència i els nous protocols de producció ecològica en un territori agraït  com  és el parc agrari del Baix Llobregat. 

El seu desig es basa en satisfer els consumidors a partir d’un producte ecològic al, amb varietats  que la nostra família ha cultivat tota la vida i recuperant aquelles que  durant anys han estat abandonades. Volen que el seu client gaudeixi de nou del sabor, l’aroma i la textura de la verdura i la fruita.

Millorar la qualitat de la fruita i la verdura  que consumim passa per superar els models de venda i distribució que darrerament han proliferat a casa nostra. Es tracta d’establir un pont directe entre els seus camps i horts i la cuina i la taula dels seus consumidors. El kilòmetre 0 a la nostra taula amb preus justos per al pagès i el consumidor, preservant la biodiversitat i garantint aliments nets i bons.

Però encara han anat més enllà: han establert aliances amb d’altres pagesos i ramaders que pensen i treballen com ells, gent que cerca la sostenibilitat de les seves explotacions, la producció ecològica i la qualitat. Per això ens ofereixen un extens catàleg de productes perquè puguem gaudir de productes d’alta qualitat sense moure’ns de casa.

 

El seu repte per la qualitat els ha portat a treballar amb els millors xefs de casa nostra.

Els porten als seus camps, a la seva horta, comproven in situ les seves tècniques de treball, tasten els seu productes i els aconsellen. També ells entrem a la seva cuina mitjançant la recuperació de productes i varietats oblidades o massa sovint arraconades sense motiu. La suma de les tècniques culinàries més tradicionals així com de les més innovadores i disruptives i la seva experiència solca nous camps que acaben repercutint en una millor varietat de la qual tots obtenim un clar benefici.

Junts estem posant les bases per a la millora  i la recuperació de la nostra fruita, verdura i hortalisses. L’excessiva uniformització de l’oferta  a causa de les restriccions que ha imposat la gran distribució comercial ha fet desaparèixer moltes varietats de les nostres cuines i taules.

Gents com Xavier Pellicer, Fermí Puig o Iñaki L. De Viñaspre col·laboren amb ells des del mateixos camps o des de la seva cuina. La seva opinió i consells són importants per a nosaltres. Però no es queden aquí, volen que els seus clients els acompanyin en aquest llarg i renovat camí, la nostra opinió és molt important per a ells. La volen saber, la necessiten per millorar. L’objectiu és fer una agricultura més sostenible, millorar la qualitat de la nostra alimentació mitjançant productes bons, nets i justos.

Els acompanyeu? Des del Gremi ja hi confïem. Esperem que també ho facin els nostres associats