Viticultors independents reivindiquen en un manifest la "dignitat" de la pagesia

Un grup de viticultors independents han redactat un manifest per "dignificar" la DO Cava. Reclamen la reducció de la producció en vinya i d’un percentatge de premsat en cellers, establir un preu de cost del raïm, primar el raïm en funció de diferents paràmetres, la quantificació justa dels excedents, i repartir el seu cost entre tots. La intenció és aconseguir el consens de la major part dels agents implicats: viticultors, elaboradors i institucions, per tal que tothom pugui adherir-s'hi. En només dues setmanes ja han recollit unes 400 signatures i esperen sumar-ne moltes més.

El manifest és, segons els seus promotors, “flexible i negociable, per tal que anem tots a una d'una vegada”. Segons Kiko Figueras, promotor de l'associació Penedès 500, “la intenció recollir signatures per demostrar que el sector està unit i es vol modernitzar i introduir paràmetres nous perquè no es tornin a produir crisis excedentàries tan importants com aquesta. El que proposem és un control d'estoc i una provisió de vendes negociables, que pactem uns objectius i tinguem una forquilla de preus de màxim i de mínims, que cada any sigui diferent, en funció de la situació i per qualitat de raïm”.

Figueras insistia en què “d'entrada s'hauria de fer una auditoria dels números del cava, veure quins excedents hi ha, i quines franges de caves es venen a determinats preus. També som partidaris, per reduir la producció, de demanar a la conselleria d'Agricultura, al ministeri i a Brusel·les que els plans de reestructuració es transformin en plans de replantació, i que ens deixin tenir un guaret de 7 o 8 anys, que és sostenible per a la terra i natural per al cava. D'aquesta manera treballaríem amb un 75% de rendiment i no al 90%, que estem treballant ara i els pagesos s'ho pensarien dues vegades abans d'arrencar vinyes velles”.