Inaugurada la reforma del celler del castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos

Aquest dissabte ha tingut lloc la inauguració de les obres de reforma del celler castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos, un espai de 256 m² que forma part d’aquest conjunt arquitectònic de grans dimensions de propietat municipal i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) situat en el marge esquerre del riu Foix. L’acte ha comptat amb l’assistència del diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, juntament amb l’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret.

Les obres de remodelació d’aquest espai han suposat una inversió de 100.000 euros que han estat aportats per la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. La intervenció de restauració d’aquest espai va iniciar-se a finals del 2017 i ha contemplat la consolidació dels fonaments i la eliminació de conduccions obsoletes juntament amb la recuperació de la imatge original de les arcades d’obra vista.

El recinte està format per les restes de l’antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església amb planta en forma de U, de més de 4.000 m², on la tradició situa el naixement de sant Ramon de Penyafort (1185-1275). Després de la desamortització de 1835, es va iniciar un procés de degradació del conjunt, fins que l’industrial vilanoví Miquel Puig va comprar el complex l’any 1851, iniciant les obres de remodelació conformant una construcció de finals del segle XIX formada per la tradicional volta catalana, de la que destaca especialment la reconversió de l’ala oest, amb la creació del celler de nau única que s’ha conservat fins als nostres dies.

Actualment, l’antic castell és propietat de l’Ajuntament que el va comprar l’any 2002 als antics propietaris que encara l’havien habitat, data des de la qual, i atès el mal estat general, s’hi han destinat importants recursos per tal de preservar-lo. Així, la Diputació de Barcelona l’any 2003 va iniciar el projecte de consolidació estructural i estudi històric de l’edifici, per seguir el 2013 amb l’inici de les reformes del celler i la coberta de l’ala de ponent del castell. El 2016 es va presentar el Pla director i el 2018 es van iniciar les obres de reforma.

La darrera fase de remodelació del celler ha permès dotar-lo de les instal·lacions necessàries per adequar l’espai al segle XXI i a tota mena d’usos, des d’activitats de petit format a esdeveniments de major aforament. La sala ha estat climatitzada i està preparada per acollir tota mena d’activitats futures.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.