L'Ajuntament de Vilafranca aprova un increment general de l'IPC per a les ordenances fiscals l'any vinent

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha donat llum verda aquest dimarts a la proposta del govern per a les ordenances fiscals del proper exercici. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, comentava que en general s’aplicarà un increment general del 3,3%, l’IPC interanual. “Les taxes i sobretot els impostos són els que ajuden a finançar els serveis públics, i l’increment del 3,3% és necessari per afrontar necessitats de l’any vinent”, aclaria el regidor. L’alcalde, Pere Regull, afegia que “si els impostos no creixen amb l’IPC, els serveis públics cada cop serien més cars i no es podrien cobrir, perquè el cost dels serveis sí que apliquen aquest increment interanual de l’IPC. Aplicar el mateix augment garanteix mantenir l’àmplia oferta de serveis municipals i fer créixer les taxes d’acord amb l’IPC té un efecte de quasi congelament de les mateixes”.

Alguns preus, com l’impost de vehicles i d’activitats econòmiques, o les taxes de llars d’infants i escola de música es mantenen. En canvi la taxa d’escombraries puja un 5% per cobrir part de l’elevat increment, un 25%, del preu pel trasllat de deixalles a l’abocador. Pel que fa a la tarifa de l’aigua es farà un augment diferenciat per trams de consum: un 2% pel primer tram de consum, un 3% pel segon tram i a partir del tercer tram l’increment estaria per damunt de l’IPC.

L’Ajuntament de Vilafranca amplia per a l’any vinent les opcions de fraccionament per facilitar l’esforç fiscal del pagament de taxes i impostos. Així, l’IBI passaria de dos a quatre terminis (cada dos mesos, a partir del maig), la taxa de residus es pagaria en dues fraccions (juliol i novembre) i la taxa de residus comercials, que actualment està fraccionada en dos abonaments, afegiria un tercer termini de pagament.

La proposta s’ha aprovat inicialment amb els vots favorables dels grups de Junts per Vilafranca i PSC, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de la CUP, Vilafranca En Comú i Ciutadans.