El paté rústic de gall del Penedès IGP de Mallart Artesans Xarcuters, premiat al Gastronòmic Fòrum de Barcelona

El paté rústic de gall del Penedès  IGP de Mallart Artesans Xarcuters va ser premiat ahir a la tarda al Gastronòmic Fòrum de Barcelona. En concret, va guanyar un dels Premis InnoFòrum, el de la categoria de gust més original.

Al darrere d’aquesta centenària marca d’embotits hi ha la Fundació Mas Albornà, dedicada des de fa 50 anys a millorar la vida de les persones amb discapacitat i risc d’exclusió. Es tracta, doncs, d’una iniciativa social que aporta un doble valor al producte: es recupera es contribueix a trobar nous formats de consum (i, per tant, continuïtat) al Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida , i a la vegada es creen de llocs de treball, formació i oportunitats  per aquest col·lectiu.

En aquest sentit, el jurat no només ha valorat l’originalitat del gust del paté (cuinat a la catalana, amb pinyons i orellanes) i el seu caràcter únic (melós però amb cos al paladar) sinó també el projecte d'economia circular i de territori que hi ha al darrere així com el component de compromís social que inclou.

Els premis InnoFòrum  són un reconeixement a la innovació de la indústria del foodservice i l'artesania alimentaria en la gastronomia, i també, a la sostenibilitat, motiu pel qual s'ha creat una nova categoria destinada a premiar els valors de la sostenibilitat en els productes presentats.

Com a producte més innovador, el guardonat ha estat l'essència de sobrassada Ànima, de La Cinquena Gamma, i se li ha atorgat un accèssit a l’Oliva Lïquida de la firma Caviaroli en col·laboració amb Albert Adrià i en la d’embalatge més creatiu el Vermut Xalar amb mustela de l'empresa Coca i Fitó. Per la seva banda, el premi Producte més sostenible va ser per la cervesa Lat Cub d'Estrella Damm.

El Gastronòmic Fòrum Barcelona, que se celebra fins demà, reuneix 300 expositors i 100 ponents, entre els quals hi ha 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin. També hi tenen lloc més de 70 activitats, un congrés gastronòmic i l'àrea d'innovació Fòrum Lab, realitzada en col·laboració amb la Capitalitat Mundial de l’alimentació Sostenible 2021 de Barcelona.