Ton Amat nou alcalde de Sant Sadurní

Pren el relleu de Josep Maria Ribas fruit del pacte de govern entre ERC i Junts per Sant Sadurní

Ton Amat, setè alcalde de la vila des de les eleccions democràtiques de 1979, assumeix el càrrec fins al 2023. 

Des d’aquest dissabte 18 de desembre Ton Amat (Junts per Catalunya) és el nou alcalde de Sant Sadurní d’Anoia pel que resta de mandat, prenent el relleu de Josep Maria Ribas, fruit del pacte de govern entre ERC i Junts per Sant Sadurní.

El ple extraordinari de presa de possessió del càrrec ha començat a les 12h amb la lectura per part de la Secretària municipal de la normativa referent a l'acte i la constitució d’una mesa d’edat formada per Josep Maria Ribas i Marta Castellví, regidors de major i menor edat del consistori. 

Posteriorment, regidors i regidores han votat telemàticament, mitjançant votació secreta, atès que la regidora Laura Salvador no ha pogut assistir al ple per motius de salut. 

Ton Amat, portaveu de Junts per Catalunya ha obtingut nou vots; Pedro Campos, del PSC, 4 vots; Arantxa Fernández de la Cup 2 vots; Arantxa Molina, de Sant Sadurní en Comú un vot; i un vot també ha obtingut Carles Jiménez, portaveu del PP.

En ser escollit alcalde per majoria absoluta, Ton Amat ha pres la vara de comandament i ha promès el càrrec per imperatiu legal.

El ple ha comptat amb la presència de diverses autoritats: diputats, president del Consell Comarcal, companys i companyes de partit, a banda d'autoritats comarcals, familiars i amics del nou alcalde.

PARAULES DEL NOU ALCALDE

Ton Amat ha pres la paraula en la darrera intervenció "Avui és un dia d’orgull, per mi, on assumeixo el gran repte i la responsabilitat de ser l’alcalde d’aquest poble, el meu poble: Sant Sadurní d’Anoia. El poble on he nascut, on visc i que m’ha vist créixer". 

Amat ha saludat les autoritats assistents, ha agrait a la tasca feta per l’alcalde sortint, Josep Maria Ribas "A ell i a tots els alcaldes que em precedeixen: la Maria Rosell, la Susanna Mérida, el Marcel Gabarró, el Carles Querol i, especialment, el meu pare, el Joan Amat; alcaldes que han exercit el seu càrrec al servei de Sant Sadurní".

Agraïment també als regidors i regidores que l'han convertit en nou alcalde i a la resta amb qui s'ha compromès a treballar i a guanyar-se la seva confiança; a l'equip de Turisme, de qui ha estat regidor i a la resta de persones treballadores de l'Ajuntament; a la ciutadania, i en especial a les persones que van votar la seva formació i "Un sentit homenatge a les persones que han patit el coronavirus i a les que ens han deixat a causa de la pandèmia. Un record a tots ells".

"Durant aquest any i mig de mandat respondré a la confiança rebuda avui i ho faré amb un únic objectiu: fer avançar el nostre poble i millorar la qualitat de vida de la nostra població" i ha afegit "Ara fa dos anys, en el meu discurs del ple de constitució d’aquest plenari, vaigafirmar que Sant Sadurní d’Anoia necessitava un canvi. Que Sant Sadurní i l’equip de govern necessitaven obrir-se. Afrontar nous reptes. Nous plantejaments. I aquesta serà la meva bandera pels propers 18 mesos com a alcalde de Sant Sadurní d’Anoia"

Amat ha parlat d'obrir l'Ajuntament i escoltar les persones, de treballar en projectes que no s’han afrontat de forma històrica, com la construcció dels nous vestidors del camp de futbol o el nou cementiri de Monistrol; dels projectes ja realitzats com la reforma del sostre del Pavelló Olímpic de l’Ateneu o la finalització del Centre Cultural de la Plaça Nova amb el nou Arxiu Municipal i les instal·lacions del Centre de Formació d’Adults; d'altres en curs com la reforma de la Plaça Parellada i a punt d'iniciar com les obres de la plaça del Pont Romà o la reforma de la Casa dels Avis; la voluntat de reformar equipaments culturals com l’edifici del Centre i de l’Ateneu; apostar per les places i carrers del poble, com la Rambla Generalitat: "Assumim que hem de liderar el replanteig sobre quin ha de ser el futur del nostre poble. Cap a on volem anar. Quin ha de ser el Sant Sadurní d’Anoia després de la crisi provocada per la COVID-19. Hem d’obrir un període de reflexió sobre quins canvis s’han de fer al Pla General urbanístic". 

El nou alcalde ha parlat d'apostar perquè es tornin a ocupar els cellers buits, de fer realitat la transformació energètica del municipi, facilitant la instal·lació de plaques fotovoltaiques; implementar habitatges en els locals i en els espais de planta baixa dels carrers que no tenen un caràcter comercial; encarar noves necessitats socials, econòmiques i culturals; definir els equipaments necessaris, per fer del medi ambient, la sostenibilitat i la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a objectius prioritaris. I, també, potenciar la participació ciutadana en tots els àmbits, de la cultura a l’economia, passant per les festes, l’esport i l’educació. I en l'àmbit de l'acció social i l'habitatge continuar fent front a la crisi del coronavirus i donant suport a les persones més necessitades del poble, sense deixar ningú enrere "Una acció de govern que ha d’anar acompanyada d’un nou pla d’organització municipal, que amb la implantació real i el desplegament de l’administració electrònica, ens permetrà aconseguir que l’Ajuntament de Sant Sadurní es converteixi en una administració del segle 21. 

També s'ha compromès en la defensa de la pagesia i del territori, rebutjant projectes com el pas del Quart Cinturó i la implementació d'energies renovables sense que malmetin el territori: "Tot això ho hem de fer sabent qui som i d’on venim. Som la Capital del Cava i no hi hem de renunciar" i ha afegit "En els propers anys ens juguem el futur del Penedès. Un futur que hem de construir entre tots" obrint un debat sobre cap a on va el Cava, els vins i els escumosos del Penedès; revitalitzant el comerç i l'economia del centre i apostant pel patrimoni i la història local.

En aquest sentit ha parlat de Can Guine"havia de ser, i ha de ser, la porta econòmica, turística i cultural al Penedès. Hem de fer de la casa pairal i de la Fassina, aquest edifici emblemàtic on estem avui, un pol d’atracció de la comarca i del poble. Ja m’heu sentit a dir que no s'entén la Fassina sense la Casa Pairal i al revés. Ha de ser un projecte de consens".

"Treballaré per i des de Sant Sadurní d’Anoia. Però sense deixar al marge la situació política i social que viu el nostre país. Aquest ple coincideix amb la manifestació que està tenint lloc avui a Barcelona en defensa de la immersió lingüística. I, per això, vull deixar clar que el govern que encapçalo és i serà ferm defensor de l’escola en català. El model d’escola catalana és un consens social. I així ha de continuar sent".

"Vull refermar el meu compromís que el govern que encapçalo serà fidel al mandat de l’1 d’octubre. I així ho he traslladat, aquest matí, al conseller legítim Jordi Turull, durant la visita que ha fet al nostre poble. Al llarg dels propers 18 mesos posaré l’Ajuntament i aquest nou govern al servei de la població. Però, també, no oblidem, al servei del país, del Parlament, de la Generalitat i del Consell per la República. Junts hem de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre i aconseguir el retorn dels exiliats i l’amnistia de tots els presos i represaliats polítics".

"En definitiva tenim molta feina a fer. Però sol no la podré fer. Compto amb tots vosaltres". 

Ton Amat s'ha emocionat donant les gràcies a la família, sense la qual no seria on és, en especial al seu pare, a la Maria, la seva dona, i a les seves dues filles, que l'han acompanyat en aquest dia tan especial.

INTERVENCIONS DELS GRUPS

Els portaveus dels grups, que han tingut també un record per les persones que ens han deixat a causa de la pandèmia, han felicitat al nou alcalde, fent repàs de la tasca que s'ha fet en els primers 30 mesos de govern de coalició i encarant els 18 mesos que falten fins a finalitzar el mandat.

Carles Jiménez, portaveu del PP, ha posat en valor la mà estesa per treballar plegats en aquesta pandèmia i ha demanat al nou alcalde que treballi per a tots els sadurninencs "Esperem que no es tanqui al despatx i treballi per fer la vila que els sadurninencs ens mereixem. El nou alcalde ja ha tingut en aquest mandat responsabilitats de govern" i ha afegit "Que l’emprenedoria sigui l’eix vertebrador de Sant Sadurní. Ens hem de creure que Sant Sadurní sigui realment la capital mundial del cava. El PP seguirem treballant des de l’oposició de manera constructiva. Més neteja, més seguretat, no deixar enrere cap família i impulsar la promoció econòmica."

Des de Sant Sadurní en Comú Arantxa Molina ha estat breu i concisa: ha demanat a Amat que faci una política pel poble i que estigui al servei de totes les persones i de les entitats: "Felicitem l’alcalde, esperem que es deixi de partidisme, que aposti per millorar el municipi i el teixit associatiu de la vila"

Arantxa Fernández, portaveu de la CUP, ha manifestat  que no són optimistes amb el canvi de dinàmiques ni canvis en el model que el govern ha seguit fins ara "sempre amb l'eslògan capital del cava, que per nosaltres és un model buit de poble. I un model que veiem que no es preveu canviar". La CUP ha estat crítica amb la gestió de La Fassina i ha demanat que no es faci el mateix amb Can Guineu; amb el model de Cavatast; amb el fet d'haver-se deixat perdre el projecte del viver de cellers i amb l'externalització de serveis; ha acusat el govern de treballar només per les empreses i no pel poble i ha demanat més planificació "es perpetua la política de tapar forats i d'improvisació" des de la CUP "hem demanat reiteradament ser valents i apostar per polítiques socials en l'àmbit fiscal". També han reivindicat més polítiques que empoderin les dones.

La regidora ha insistit en que "No s' ha trobat els espais necessaris per discutir el model, no s'han convocat els consells ni els òrgans on compartir idees, la comunicació amb la població tampoc és exemplar. Aquest govern és opac", malgrat reconèixer la bona feina que s'ha fet en matèria d'habitatge.

Pedro Campos, en nom del PSC, ha expressat que el pacte de govern "és un pacte antinatural perquè estan a les antípodes l'un de l'altre, i s'han donat sobrades mostres d'aquesta situació. Els uneix un únic punt, la independència". Campos ha acusat a ERC de no haver-los escoltat i de pactar amb qui no tenia projectes per Sant Sadurní i d'haver fet  una unió forçada i els ha retret com a govern que l'únic projecte destacat és el de Can Guineu.

Campos ha demanat "de tot cor al nou alcalde que els sorprengui, que sigui transversal, que parli amb tothom, que de feina no n'hi faltarà", que estigui al servei de la ciutadania i  disposat a treballar i a col·laborar amb el grup socialista; li ha desitjat molta sort i encerts, "que serà sort i encerts per a la ciutadania de Sant Sadurní"

Xavier Rodríguez, nou portaveu de Junts per Sant Sadurní, ha iniciat el seu parlament explicant que "s'està donant la veu al mandat majoritari de les sadurninenques i sadurninencs, avui és un dia de la democràcia i d'inclusió, Ens comprometem a seguir defensant aquests valors que tant ens representen". El regidor ha parlat de treballar pel territori i per la sostenibilitat "Cal pensar en la mobilitat i la diversificació per promoure nous models d'indústries netes però per garantir el nostre equilibri s'ha d'afinar bé el llapis i ordenar bé el territori" i ha afegit "Emplacem a tots els grups polítics i autoritats que ens acompanyem a forjar un model sòlid, amb l'objectiu de complir la màxima que és el servei a les persones, amb unes necessitats que s'han vist accelerades per la COVID", motiu pel qual des de l'Ajuntament es va posar en marxa el pla de xoc consensuat per tot el consistori.

"Amb els companys d'ERC hem treballat juntament colze amb colze per tirar endavant una de les legislatures més complicades que ens podíem imaginar"  i ha acabat "La paraula crisi significa oportunitat" i referint-se al seu company de grup i nou alcalde l'ha definit amb les paraules: "autoexigència, responsabilitat i capacitat de decisió" i ha avançat que continuaran treballant des del "consens i l'inconformisme, buscant el millor per Sant Sadurní i estimant la política municipal"

Pere Vernet, en nom d'ERC, ha explicat que el seu grup han votat a favor de la investidura d'Amat perquè valoren favorablement els primers trenta mesos de mandat: "Molts projectes ja estan finalitzats o a punt de realitzar-se, com l'equipament d'acció social, l'arxiu i l'escola d'adults, el pis tutelat, el passatge Santa Eulàlia, les pròximes obres a plaça parellada i plaça pont Romà, l'aposta clara d'ERC per Can Guineu i sobretot per la Cultura, fins i tot en els pitjors moments de la pandèmia"

"La cultura és un bé essencial que cal preservar" . Vernet a fet esment també de l'oportunitat que suposarà l'Acampada Jove l'any vinent per Sant Sadurní. 

El regidor ha destacat "el valor més important que ens deixa l'alcalde Ribas: Sempre hi som, hem governat des de la proximitat, sense perdre de vista l'1 d'octubre i avui estem al costat de les persones que es manifesten per l'escola en català". També ha avançat que treballaran "amb responsabilitat i compromís amb la nova alcaldia, igual que el grup de Junts ha els darrers mesos. Per nosaltres aquest relleu significa un punt i seguit, fruit de l'esperit democràtic. L'enhorabona i nosaltres sempre hi som i sempre hi serem"".


El ple ha finalitzat amb una sessió de fotografies de la nova corporació municipal, que es trobarà de nou el proper dimarts 21 de desembre en ple ordinari,  darrer ple de l'any 2021.

Podeu veure una àmplia galeria d'imatges al Flickr de l'Ajuntament