ArqueoVitis presenta les restes arqueològiques de fa 2.200 anys trobades sota una vinya de Jean Leon

L'equip d'ArqueoVitis ha presentat aquest matí al celler Jean Leon de Torrelavit les restes arqueològiques d’un jaciment ibèric de fa 2.200 o 2.300 anys trobades a finals de març a la vinya La Teresina. Es tracta de part d’un graner format per almenys catorze sitges, tres de les quals es troben en bon estat de conservació. Al seu interior s’hi han trobat diverses restes ceràmiques, entre les quals destaca un bol de ceràmica per veure vi amb la inscripció “neitin iustir”, que es relaciona amb una invocació religiosa.

També s’han localitzat llavors de raïm, bols per barrejar l’aigua i el vi, esmoladors, carbons, ossos de dos bous, potes de xai, petxines, fusaioles (contrapesos per a tensar i fer girar el fus a l'hora de filar), restes de rossegadors, de destrals i de pilums (un tipus de llances romanes), entre d’altres materials. 

Les restes ceràmiques les va localitzar un veí de Sant Pere de Riudebitlles, Alfons Gumà, arran dels treballs de preparació d’uns terrenys per plantar una nova vinya. La cooperativa ArqueoVitis, Jean Leon i l’Ajuntament de Torrelavit promouran ara la declaració del jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). El consistori buscarà  també aconseguir fons per continuar excavant una segona fase l’any vinent, on es preveu que puguin aparèixer un nombre similar de sitges. Les peces recuperades, datades dels segles I i II aC,  s’exposaran de forma permament al celler i al Vinseum.

La inscripció ibera “neitin iustir” és la tercera en longitud sobre ceràmica de les 2.300 iberes que hi ha documentades fins ara. El més insòlit és que està feta abans de la cocció del bol on ha aparegut, un fet inisual, segons explicava l’epigrafista Joan Ferré. 

L’arqueòleg Dani López, de la cooperativa ArqueoVitis, explicava que “hem trobat ceràmiques elaborades al territori i també de fora, per exemple àmfores que servien per traginar el vi, gerres per servir el vi o gots, fet que estableix una connexió directa del present de Jean Leon amb el moment en què es comença a configurar el Penedès com a zona vitivinícola”. 

Segons Mireia Torres, directora general de Jean Leon, “amb aquestes troballes hem constatat que fa 2.000 anys ja es feia vi en aquesta zona. Volem posar en valor la cultura i les restes localitzades perquè són un element diferencial que pot donar un valor afegit a l’enoturisme del Penedès”. El director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Andreu Felip Ventura, agraïa la tasca de l’equip d’arqueòlegs i restauradors i el fet que es pugui posar les troballes “a disposició de l’interès científic i de la ciutadania a través de visites al jaciment”.

L’alcalde de Torrelavit, Manel Raventós, per la seva banda, apuntava que “és una troballa engrescadora, la primera d’una gran recerca que podem anar fent sense pressa però sense pausa”. Per això indicava que “buscarem sinergies amb altres administracions per donar-li valor i recuperar la memòria enterrada”.