Nou informe de visitants a cellers i museus del vi de Rutas del Vino de España 2021

Evidències de recuperació el 2021 de visitants en el sector de l’enoturisme

L'Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN) ha publicat l'informe anual del 2021 sobre les visites a cellers i museus del vi de les Rutes del Vino de España, on la Ruta del Vi del Penedès és una de les 35 rutes certificades.

El document recull informació sobre l’oferta i la demanda enoturística durant el segon semestre de 2020 i el primer semestre de 2021, i reflecteix el dur impacte que ha tingut la pandèmia mundial de la Covid-19 sobre el turisme. Les mesures de restricció de la mobilitat i de l’activitat turística han frenat la tendència de creixement constant dels darrers anys, provocant una caiguda de visitants del 73,5% respecte a l'any 2019.

La Ruta del Vi del Penedès ha estat la quarta ruta més visitada de l’Estat, amb un total de 178.782 enoturistes, que reflecteix una tendència a la recuperació un cop alliberades les mesures de restricció covid, però que encara estan lluny dels 370.556 enoturistes del 2019.  
Durant l'any 2021 les rutes que han rebut un major nombre de visitants han estat la Ruta del Vino de Calatayud, amb 213.614 visitants, seguida de la Ruta del Vino Ribera del Duero, amb 197.145, i la Ruta del Vino i el Brandy del Marco de Jerez, amb 186.670 visitants.

A l’hora d’analitzar els paràmetres i les dades de l’informe, sempre cal tenir en compte les particularitats de cada ruta, com ara ubicació, número i tipus d’establiments o evolució. Tanmateix, durant el període 2020-2021 cal sumar-hi altres factors que han pogut influir en el número de visitants, com ara la diferència en restriccions de mobilitat de cada comunitat autònoma i el ritme de desescalada desigual, la major o menor capacitat de mobilitzar el públic local, o les restriccions d’aforament de cada tipus d’establiment. Per aquest motiu, el creixement experimentat per cada ruta amb respecte a l'any anterior ha estat menys proporcionat que en altres ocasions.

Segons Ramon Riera, president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, que gestiona la seva Ruta del Vi, destaca que, tot i les dificultats del moment, l’informe de visitants del 2021 mostra que Penedès segueix estant dins de les principals Rutes del Vi de l’Estat i dóna bons indicis de recuperació pel futur.

Per veure l’informe complet, es pot accedir al següent enllaç: Informe RVE 2021