19 Municipis de la Comarca afectats amb restriccions aquest cap de setmana per assolir el Nivell 3 del Pla Alfa

Protecció Civil ha activat en Alerta el Pla INFOCAT a Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Mediona, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pontons, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix

El cos d’Agents Rurals activarà la propera matinada el pla Alfa nivell 3 a 249 municipis de 23 comarques

Es demana a la ciutadania que extremi les precaucions per evitar un incendi forestal, i que en cas de veure foc o fum truquin ràpidament al telèfon 112

El Departament d’Interior fa una crida a la ciutadania per extremar les precaucions davant aquest episodi excepcional de risc d’incendi que tindrà el seu punt àlgid al llarg del dissabte i durarà fins diumenge.

Davant l’increment del perill d’incendi forestal demà, dia 13 d’agost, el cos d’agents rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i es tancarà l’accés a 8 massissos: Montsant, Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix.

L’episodi està motivat perquè es preveuen altes temperatures i humitats relatives baixes al litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre. A més a més, hi ha previsió de tempestes seques a aquesta mateixa zona al vespre de dissabte i matinada de diumenge. Al llarg de diumenge la situació de temperatures altes i humitats relatives baixes es mantindrà.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal, així com també queden aturats els treballs forestals i la caça en els municipis afectats.

El cos d’Agents Rurals recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat, i demana tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol tipus en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa del Pla Alfa en funció de les activitats humanes a l'entorn de les zones forestals i del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Davant aquest situació, Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia en alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). A més, es manté un avís de risc per temperatures màximes extremes divendres i dissabte a moltes comarques catalanes.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), avui i demà dissabte s’intensifiquen les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. Avui es preveu una pujada de temperatures important i entrada de vent de sud-oest, que provocarà la pujada de les temperatures a les comarques del nord-est.

Pel que fa a dissabte, es preveu l’entrada de vent de ponent i un augment de la temperatura a la zona de Ponent i Terres de l’Ebre. Durant aquest episodi els valors d’humitat es preveuen molt baixos degut a aquest vent d’oest que afectarà a tot l’interior de Catalunya, i que arribarà molt sec i reescalfat.

Cal tenir en compte que aquesta nova situació de perill d’incendi es produeix a les portes d’un cap de setmana llarg i que afecta moltes zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal:

Cal recordar la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar

  1. No llençar burilles ni a peu ni des del vehicle
  2. trucar al 112 si es veu una columna de fum

Els Bombers de la Generalitat obriran tots els parcs de bombers voluntaris i es reforçarà el personal de tres parcs funcionaris de la majoria de regions d’emergències. També es reforçaran els comandaments i el personal del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i del Grup Operatiu de Suport (GROS), així com també el personal TEOC a les Sales de coordinació territorial i Sala central de Bombers (SCB).

A banda del risc d'incendi, aquest cap de setmana també està marcat per un avís de temperatures màximes extremes, que seran especialment elevades a Ponent i a les Terres de l’Ebre.

Des de Protecció Civil es recorden els principals consells davant la calor:

· Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

· Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

· Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

·Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

· Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

· Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

· Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta si escau).

· Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.