Divendres s'inaugurarà l'exposició "Alcem la copa!", un tast del futur Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Aquest divendres, a les 20h, s’inaugurarà a la Capella del Vinseum l’exposició Alcem la copa!, un tast del futur Museu de les Cultures del Vi de Catalunya que es podrà visitar fins al 30 d’abril. La mostra, comissariada per Dani Freixes, de l’estudi Varis Arquitectes, anuncia i celebra el nou Vinseum, que obrirà les portes la primavera de l’any vinent, entre els mesos d’abril i maig.

Segons explicava el director del Vinseum, Xavier Fornos, “vol ser un tast del caràcter, el color i el sabor que tindrà el nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya”, i assegurava que “aquest és un projecte que va més enllà d’una exposició temporal. És una mostra estratègica, de prefiguració de les claus de com serà la futura oferta expositiva de l’equipament”.

La primera sorpresa que es trobarà el visitant és que entrarà per un espai diferent a l’habitual, pel corraló situat entre el musue antic i el nou, i en accedir-hi, veurà una catifa  amb una cronologia dels 86 anys d’història del museu, que és un homenatge simbòlic amb algunes de les dates més importants. També podrà veure l’audiovisual Alcem la copa!, un videoclip amb deu testimonis sobre la necessitat i importància del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i que inclou cares conegudes com les del periodista de TV3 Toni Cruanyes, la cuinera Ada Parellada, o la directora de l’Incavi, Alba Balcells, entre altres. Un segon videoclip mostrarà algunes persones de la comarca que van participar en una crida per alçar la copa pel nou Vinseum i que vol ser un agraïment a la seva participación i suport habituals a les activitats que s’hi realitzen.

Segons Jordi Ribas “la mostra és un esdeveniment important, que marca un abans i un després de l’exposició a la capella”. Constarà de set àmbits, que inclouran dues peces detacades, algunes de les quals no s’han mostrat fins ara al Vinseum. El primer és “Els patrimonis de la vinya i el vi”, que mostrarà un alambí d’aram d’un celler de la Cerdanya i una trepitjadora portàtil de corrons de fusta.

El segon són “Els fons emblemàtics”, amb el diorama El rei beu, de Martí Castells, Pau Boada, Lluís Ma Güell, Joan i Ramon Albornà, i un fragment del Mural de la vinya i el vi, de Pau Boada, que s’està restaurant per situar-lo al nou edifici.

El tercer és “Patrimonis convidats”, amb un conjunt de cinc vasos pintats de Xavier Nogués i Noies a la vinya de Lola Anglada. El quart és “El nou museum”, que consistirà en una selecció de plànols i renders del nou museu que es podran veure en pantalles retroil·luminades.

El cinquè és “Mirades contemporànies”, on es podrà veure L’auca del Vinseum. De tot hi ha a la vinya del senyor, obra dels artistes Antoni Miralda i Joan Carbó, una peça inèdita que s’estrenarà aquest divendres.

El sisè àmbit és “Regala’ns una copa”, una acció en la qual es convida els visitants a participar de la festa inaugural del Vinseum aportant una de les copes que tingui a casa seva, per esdevenir un homenatge popular a les copes. Amb les que aporti cadascú també es brindarà el dia que el museu presenti la gran exposició de les cultures del vi.

Finalment, el setè àmbit és l’audiovisual Alcem la copa!, que ha comptat amb la participació d’Alba Balcells, Toni Cruanyes, Xavier Fornos, Dani Freixes, Aran d’Onofrio Grimau, Ada Parellada, Pere Regull, Pepe Serra i Júlia Viejobueno.

Segons Fornos “funcionarà com una exposició permanent de curta durada” i busca la complicitat i la participació dels visitants amb una acció que es recollirà en l’equipament i que consistirà en aportar copes perquè formin part de la mostra del museu i amb les quals es participarà en la festa inaugural del nou Vinseum.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, convidava a tothom a visitar la mostra i alçar la copa per fer “el brindis més llarg de la història”, en referència a la durada de la mateixa, fins el 30 d’abril de l’any vinent.