Olèrdola no falta a la seva cita amb el Cap de setmana ibèric

La seu d’Olèrdola del MAC és un dels 27 jaciments i museus catalans que participen en el 22è Cap de setmana ibèric, l’1 i 2 d’octubre

La seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya no faltarà a la seva cita amb el Cap de setmana ibèric. El MAC d’Olèrdola és un dels 27 jaciments i museus catalans que aporten propostes arreu del país per donar vida a la 22a edició d’aquest programa consolidat d’activitats. Com és habitual, la programació es torna a realitzar durant el primer cap de setmana d’octubre, enguany el dissabte 1 i el diumenge 2.

Des del Museu d’Arqueologia es recorda que el Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. És una “festa que ofereix un gran ventall d'activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes... una varietat d'opcions per tots els gustos i públics!”

Cada any hi ha un fil conductor temàtic. Aquest any l’eix sobre el qual se centrarà aquesta edició serà l'enigma de la llengua ibèrica. El propòsit és de poder aprendre tot el que s’ha descobert fins ara entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l'escriptura, desenvolupada a partir del segle V aC, la qual continua sent una gran incògnita sense resoldre. I és que “la podem llegir, però no sabem què signifiquen les seves paraules!”, tal i com assenyalen des del museu.

Marta Maragall, responsable d’activitats i de difusió de la seu d’Olèrdola del MAC, explicava que l’escriptura és una de les incògnites que més interès desperta quan ens apropem a la cultura ibèrica.(àudio)

Visita i taller

Tant dissabte com diumenge s’ha programat la visita guiada “Els Ibers i la primera escriptura pròpia de la Península Ibèrica. El cas d’Olèrdola”, a les 11 del matí . L’activitat posa de relleu que a Olèrdola hi ha fins a cinc  peces ceràmiques amb inscripcions, i també monedes encunyades per diferents pobles. A través d’una passejada dinàmica a alguns dels espais més representatius de la ocupació ibèrica a Olèrdola, es desxifraran els secrets de la seva escriptura, els orígens del seu alfabet i on i perquè escrivien. A les 12.30h l’activitat es complementarà amb un taller de descoberta i pràctica de l’escriptura ibèrica. 

Dissabte l’activitat és gratuïta, inclosa en el preu de l'entrada al recinte. I el diumenge 2 d'octubre hi haurà jornada de portes obertes i per tant l'entrada al recinte, així com les activitats que s'hi faran, són gratuïtes.  Ho recordava Marta Maragall.(àudio)

El Cap de setmana ibèric és un els moments claus i que més visitants atrau durant l’any.(àudio)

Per participar en la visita és imprescindible fer la reserva prèvia al tel.93 890 14 20/ 675 782 936 / mac.olerdola@gencat.cat.

Escolta l’entrevista a Marta Maragall, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí