La innovació en el vi català, present al Congrés Mundial de la Vinya i el Vi, de la mà del Departament d'Acció Climàtica

Del 5 al 9 de juny, l’Institut Català de la Vinya i el Vi presentarà diversos projectes innovadors davant del fòrum internacional de l’OIV que enguany se celebra a Jerez de la Frontera (Cadis)

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), estarà present al Congrés Mundial de la Vinya i el Vi, un dels fòrums més importants del sector, coordinat per l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). La seva presència estarà marcada per la presentació de tres ponències i per un acte de divulgació del vi català a través del web Catalanwines.com amb un tast guiat pel reconegut sommelier Ferran Centelles davant d’un fòrum internacional format per una cinquantena de països productors de vi. L’edició d’enguany, la temàtica de la qual, és "Viticultura i tecnologies de la informació", se celebra a Jerez de la Frontera (Cadis).

Tecnologia Blockchain al servei de la qualitat del vi català

La primera de les ponències de l’INCAVI se centra en l’ús de la tecnologia Blockchain i la seva capacitat per protegir el valor del vi. La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, presentarà l’estratègia de la institució respecte l’oportunitat d’aquesta tecnologia per assegurar la democratització del sistema, el reforç de la garantia d’origen i la reducció de les càrregues administratives associades a l’auditoria anual. Inicialment l’objectiu del treball són els Vins de Finca Qualificada.

La tecnologia Blockchain esdevindrà imprescindible a l’hora de canviar la manera com operen molts sectors i processos industrials. El seu ús en el sector vitivinícola permetrà reforçar la traçabilitat que implica l’acreditació de l’origen i l’agilització dels processos. El fet que el vi català incorpori aquesta traçabilitat repercutirà en l’augment de la seva notorietat tant per part dels prescriptors com del consumidor final.

Amb la presentació d’aquest projecte pilot, escalable a tots els vins catalans, l’INCAVI posa de manifest que la digitalització del sector vitivinícola és una de les solucions per fer front als reptes actuals, vinculant unes millors relacions: canvi climàtic, traçabilitat, simplificació burocràtica, democratització de la informació com queda recollit en l’Estratègia de transformació #HoritzóINCAVI2025.

La disponibilitat hídrica sota control digital

La ponència de l’investigador de l’INCAVI, Lluís Giralt, versarà sobre els resultats de dos treballs iniciats el 2018. El primer projecte es diu Hidrovinya i s’ha realitzat al Penedès, en col·laboració amb cellers i ADV del sector. Es tracta d’una xarxa de sensors per al control meteorològic i de la humitat del sòl en vinyes de secà, valorant el desenvolupament vegetatiu i productiu de les plantes, per interpretar agronòmicament les dades obtingudes.

Regvallcorb, el segon treball, s’ha fet a la DO Costers del Segre i es planteja com un suport digitalitzat en el reg de la vinya. S’ha creat una xarxa de sensors meteorològics i d'humitat del terra en diferents estratègies de reg. Amb les dades obtingudes es redacta un butlletí informatiu, que recomana l'oportunitat i el volum de reg.

El conjunt de dades obtingudes en aquests projectes, ha permès determinar relacions entre la humitat del sòl i el potencial hídric de la planta com a base per a una digitalització gradual de la viticultura.

Ultra Altes Pressions contra els sulfits

L’investigadora de l’INCAVI/IRTA, Anna Puig, serà l’encarregada de presentar la tercera de les ponències que té per objectiu donar resposta al creixent interès per l'aplicació de tecnologies innovadores durant el procés d’elaboració del vi. En concret, la voluntat de trobar determinats mètodes físics no tèrmics capaços de millorar l'eficiència del procés i reduir l'ús d’additius i/o coadjuvants.

A més de la reducció i/o eliminació de dosificacions de sulfits en el most i el vi, l'estudi ha testejat nous mètodes amb les Ultra Altres Pressions (UHPH), per controlar la presència d’un llevat contaminant en els vins com és Brettanomyces spp.

Fruit de la col·laboració en recerca de l’INCAVI amb altres entitats del sector del vi com és en aquest cas el Centre de Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX) es presenta també un pòster sobre el perfil fenòlic de varietats minoritàries catalanes.

El vi català es presenta davant de més d’un miler de professionals i de la comunitat científica internacional

El Congrés Mundial de l’OIV és un aparador internacional de màxima importància. El fet de presentar-hi tres projectes en matèria tecnològica i d’innovació i recerca vitícola i enològica situa Catalunya entre les regions productores de vi més importants del món. De fet, aquest és un dels compromisos adquirits en el Pla Estratègic de l’INCAVI #HoritzóINCAVI2025.

En aquest full de ruta també hi ha l’augment de la notorietat del vi català i amb aquest objectiu s’ha organitzat un acte divulgatiu amb la nova web catalanwines.com i el maridatge guiat per Ferran Centelles davant de mig miler d’experts elaboradors, enòlegs, sommeliers, viticultors i prescriptors del sector del vi.