Inauguració de la nova temporada de la Ruta del Xató

Avui al migdia, ha tingutlloc la cerimònia d’inauguració de la nova temporada de la Ruta del Xató als Jardins de Vil·la Casals, Museu Pau Casals, a Sant Salvador, del Vendrell. 

L’esdeveniment, acompanyat d’un duet que ha interpretat les cançons de Pau Casals tot commemorant el 50è aniversari de la seva mort.

Durant la cerimònia, ha tingut lloc el lliurament simbòlic del morter, un gest tradicional que ha atorgat oficialment a Enric Roca el títol de nou ambaixador de la Ruta del Xató per al 2023-2024 de la mà de la presidenta de la Ruta del Xató Núria Carbó.
Aquest ritual, que marca l’inici de cinc mesos d’intensa activitat gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, destaca els 50 restaurants acreditats per la Ruta del Xató. Aquests establiments ofereixen una àmplia gamma de propostes culinàries basades en el xató, acompanyades sempre pels vins de la DO Penedès.

Christian Soriano, regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament del Vendrell, ha donat la benvinguda als convidats i ha destacat la col·laboració de diferents entitats, com gremis i ajuntaments, que fan possible la continuïtat d’aquesta tradició gastronòmica arrelada al patrimoni del Vendrell i del Gran Penedès.

Núria Carbó ha realitzat una sèrie de preguntes al nou ambaixador, Enric Roca, per esbrinar la seva vinculació amb el món del xató i la seva acceptació com a ambaixador. Roca ha destacat la importància de maridar el xató amb els vins de la DO Penedès, I tenir una cura especial a la qualitat dels productes. Roca s’ha compromès a impulsar el xató mitjançant tallers i ha destacat la importància en l’elecció d’un bon vinagre en la preparació de la salsa del xató.

Carme García, presidenta del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, ha destacat que amb aquesta presentació comença una de les temporades gastronòmiques més importants del Penedès. I és que el xató, ens uneix i al mateix temps ens diferencia. I què millor que aquesta diversitat gastronòmica per potenciar el nostre plat insígnia!

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez Molina, ha clos l’acte destacant la importància del projecte de la Ruta del Xató com a element identitari, subratllant l’essència cultural i gastronòmica que ens fa sentir orgullosos. Ha enfocat especial atenció a la necessitat de transmetre la tradició als més petits a través de tallers educatius.

La inauguració ha culminat amb un showcooking protagonitzat per quatre mestres xatonaires, que han demostrat la preparació autèntica de la salsa de xató del Vendrell, acompanyada per una degustació dels xatons de cadascuna de les poblacions participants.

.