Sant Pere de Riudebitlles declara els seus dos molins paperers com a Béns Culturals d'Interès Local

  • El Molí de Cal Xerta i Molí de Cal Ton del Pere aconsegueixen aquesta distinció que permetrà una major protecció patrimonial

L’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles ha declarat recentment els seus dos molins paperers com a Béns Cultural d’Interès Local (BCIL) amb l’objectiu de protegir-los i garantir la preservació dels seus elements amb més valor patrimonial. La Diputació de Barcelona ha elaborat l’informe preceptiu que justifica aquesta declaració, a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural, OPC.

Tant el “Molí de cal Xerta” (també conegut com a Can Fabra) com el Molí de Cal Ton del Pere, han estat declarats BCIL per la seva singularitat arquitectònica i històrica, així com el seu lligam simbòlic i patrimonial, ja que es tracta de dos elements lligats a l’evolució històrica del municipi en una època que va marcar una relació molt característica amb el seu entorn. Aquests molins reuneixen diversos valors històrics, artístics i arquitectònics que els fan mereixedors d’un nivell de protecció que garanteixi la seva conservació i la seva transmissió a les generacions futures.

Molí de Cal Xerta

El Molí de Cal Xerta era un antic molí paperer documentat des del segle XVIII i un dels més antics del municipi, situat a la façana fluvial del Riudebitlles juntament amb altres quatre molins paperers, entre ells el de Cal Ton del Pere.

El conjunt, de sis plantes, mostra els tres nivells bàsics de producció del paper: la producció manual, la producció amb les primeres màquines contínues tipus Picardo, i finalment les segones màquines contínues amb assecador. A més, el molí de Cal Xerta explica un sistema de producció de paper complementari al que es mostra en altres equipaments similars, com el Museu-molí paperer de Capellades.

Molí de Cal Ton del Pere

Tot i que es conserva poca documentació sobre el Molí de Cal Ton del Pere, és probable que ja funcionés com a molí paperer des de finals del segle XVIII, juntament amb la resta de molins d’aquesta zona de la vila. La seva funció era la fabricació de pasta de paper, activitat que va desenvolupar fins el seu tancament el 1967.

L’estructura de l’edifici, generada a partir de la suma de cossos al llarg del temps, mostra que sempre va ser molí de paper, i que amb el temps es va annexionar a les instal·lacions industrials properes de Cal Ròmul. A principis del segle XX es va fer la gran roda de fusta i s’hi van instal·lar els laboratoris químics pel blanqueig del paper secant que fabricaven.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de els desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.