El paisatge, un element de competitivitat econòmica i sostenibilitat local

Finalitza el projecte "Penedès Landscapes, economia del paisatge" que el Consell Comarcal de l'Alt Penedès ha impulsat per a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i el relleu generacional agrari de la comarca

Aquest projecte s’ha dut a terme des de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu era afavorir les singularitats dels petits municipis introduint l’economia del paisatge com a element de competitivitat i sostenibilitat.

En el marc del projecte “Penedès Landscapes, economia del paisatge” s’han treballat dues línies: el relleu generacional i la recuperació de varietats agrícoles tradicionals.

En la primera línia, s’han fet dues accions:  una xerrada a càrrec del gabinet jurídic de l’empresa Agroxarxa de la Unió de Pagesos, on es van tractar els aspectes jurídics i fiscals de la transmissió de les explotacions agràries, i un taller participatiu amb pagesos i entitats del territori, conduïda per la consultora Neus Montllor, per reflexionar sobre el relleu agrari i les diferents fases que el conformen, les eines existents al territori i les necessitats de les persones participants en el taller.

En cadascuna de les sessions hi van participar una vintena de persones i entitats.

En la segona línia del projecte s’han dut a terme diverses accions per a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme en col·laboració amb el Col·lectiu Eixarcolant i amb l’objectiu de recuperar varietats que s’havien cultivat antigament per tal que puguin ser cultivades de nou per la població local i per preservar el patrimoni agrícola, cultural i gastronòmic de l’Alt Penedès.

Les varietats tradicionals estan adaptades al territori i poden ser més resistents al canvi climàtic, per la qual cosa poden contribuir a un desenvolupament econòmic sostenible.

Durant l’acció de recuperació de les varietats s’han recuperat una cinquantena de llavors, que en una següent fase es reintroduiran amb el suport d’horts col·laboradors per tal que puguin ser cultivades de nou.

La posterior creació d’un banc de llavors permetrà garantir la variabilitat genètica de les varietats recuperades i estendre la iniciativa a la totalitat dels municipis de la comarca.

Per tal de donar continuïtat a aquest projecte, des de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal s’ha habilitat un formulari perquè qualsevol persona o entitat interessada pugui participar en alguna de les línies de treball. A més, des de l’espai web del Consell Comarcal dedicat al projecte “Penedès Landscapes” es podrà accedir a tots els documents i vídeos de les diferents actuacions.