La sostenibilitat i la qualitat gastronòmica, eixos centrals de la 359a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, FranCisco Romero, i la regidora de Turisme, Gemma Romeu, han presentat la 359a edició de la Fira del Gall que tindrà lloc el pròxim cap de setmana del 16 i 17 de desembre. Han estat acompanyats per l’Enric Ferré, president de la IGP del Gall del Penedès en representació dels criadors, la Núria Carbó, presidenta del Gremi Comarcal d'Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès en representació dels restauradors i la Laia Roig, en representació de la DO Penedès.

En la seva intervenció, l’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, ha remarcat la importància de la Fira del Gall per a la ciutat: “Aquest esdeveniment situa Vilafranca al centre. Innovació i tradició van de la mà”. Així mateix, ha explicat que des de l’Ajuntament es vol fer una aposta decidida per la sostenibilitat i el medi ambient, tal com ha destacat l’alcalde en la seva intervenció: “Des de l’Ajuntament som molt conscients de la importància d’aplicar canvis, no només a la Fira del Gall, sinó també en el nostre dia a dia. Per això, aquest any reforçarem més iniciatives sostenibles com la instal·lació de més punts d’aigua i la reducció d’envasos”

A banda de la sostenibilitat, un dels objectius de la fira és donar a conèixer la qualitat gastronòmica de la zona. “A Vilafranca i al Penedès en general, comptem amb grans restauradors i restauradores que ens han demostrat any rere any com un producte tradicional com el Gall del Penedès amb IGP i altre aviram, pot convertir-se en una obra d’art culinària”, ha destacat la regidora de Turisme, Gemma Romeu

El protagonista de la fira continuarà sent sense cap dubte, el Gall del Penedès amb IGP, una varietat autòctona d’au de corral molt apreciada per la seva vistositat i per la seva carn que, tot i poder-se consumir durant tot l’any, pren un protagonisme destacat durant les festes nadalenques. “Aquest any, tothom qui ho vulgui podrà endur-se, com a novetat, un gall cuinat de gran qualitat”, ha anunciat Enric Ferré, president de la IGP Gall del Penedès,  “nosaltres evolucionem com ho fa la societat. Les necessitats han canviat i nosaltres fem aquest pas endavant”. En aquesta edició, els visitants podran degustar una quinzena de plats de cinc restaurants del territori: El Cigró d’Or, La Masia La Torre del Gall - Cal Soler, la Cantina Viladellops, la Fonda Neus i La Cucanya. Tots aquests plats es podran maridar amb més d’una vintena de referències de vins de la D.O. Penedès a la zona del Winebar. 

La regidora de Turisme, Gemma Romeu, també ha explicat que aquesta “serà una fira transversal entre turisme, educació, esports i comerç i pensada per gaudir tota la família i a totes les edats. Des d’una ludoteca, un concert per als joves dissabte al vespre, la participació dels PFIs (Programa de Formació i Inserció), activitats per als infants que es faran arribar a través de les escoles, etc”.

 

Novetats d’enguany

Entre les novetats d’aquesta 359a edició hi ha la celebració de dos tastos gastronòmics organitzats per la D.O. Penedès a la Fassina; un showcooking per descobrir receptes fàcils amb l’IGP Gall del Penedès o dues activitats, un taller de maquillatge i un altre de globoflèxia  que, a través de la taquilla inversa, contribuiran com cada any a la Marató de 3Cat, dedicada enguany a la salut sexual i reproductiva. Aquestes i moltes activitats més compartiran escenari amb altres de més tradicionals com la XXVIa Mostra de Bestiari Festiu de ploma, les ballades de lluïment o una classe de swing.

Com no podia ser d’una altra manera, aquest cap de setmana el centre de Vilafranca i el seu entorn s’ompliran d’activitats turístiques per descobrir l’entorn amb família o amics. 

La prèvia de la Fira del Gall

Aquest any, Toni Massanés Sánchez, gastrònom i director de la Fundació Alícia serà l’encarregat de donar el tret de sortida a les activitats de la Fira del Gall amb un pregó que tindrà lloc dimecres 13 de desembre a les 20 h a l’Auditori del Vinseum. Innovació, gastronomia i sostenibilitat en estat pur. A més, qui no pugui esperar al cap de setmana, podrà triar entre alguna de les activitats prèvies que s’han organitzat enguany, com un tast enogastronòmic organitzat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya o la projecció de la pel·lícula “Campo a través. Mugaritz, intuyendo un camino” de Pep Gatell de La Fura dels Baus organitzat pel VINSEUM.